• Ana Sayfa
  • /
  • İş Hukuku
  • /
  • İstifa – Haklı Fesih – İşçilik Alacağı – Fesih Sebebi İspat – Ücretin Ödenmemesi – İşçinin İşten Kaçınma Hakkı – İş Durdurma

İstifa – Haklı Fesih – İşçilik Alacağı – Fesih Sebebi İspat – Ücretin Ödenmemesi – İşçinin İşten Kaçınma Hakkı – İş Durdurma

Hak kazandığı ücretleri ödenmemesi sebebiyle hizmet akdini istifa dilekçesi vererek fesheden işçi, istifa dilekçesinde açıklamamış olduğu fesih sebebini açtığı davada ispatlayarak kıdem tazminatına hak kazanacaktır.

Sigorta primlerinin hiç yatırılmaması, eksik yatırılması veya düşük ücretten yatırılması hallerinde işçinin haklı fesih imkanı vardır.

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2014/4158 Esas, 2014/11358 Karar, 26.05.2014
Av. Necdet OKCAN tarafından gönderilen karar İstanbul Barosu Dergisi’nin 2016 yılı 2. sayısında yayınlanmıştır. (sf. 401-403)

ÖZET:
Aksi bireysel ya da toplu iş sözleşmesinde kararlaştırılmadığı sürece işçinin ücreti bir ay çalışıldıktan sonra ödenmelidir.

4857 sayılı İş Kanunu’nda işçi ücretinin yirmi gün içinde ödenmemesi durumunda, işçinin iş görme edimini yerine getirmekten kaçınabileceği açıkça düzenlenmiş, toplu bir nitelik kazanması halinde dahi bunun kanun dışı grev sayılamayacağı kurala bağlanmıştır.

İşverenle bir çekişme içine girmek istemeyen işçinin, haklı nedene dayanarak iş sözleşmesini feshetme hakkı da bulunmaktadır. Ücretin hiç ya da bir kısmının ödenmemiş olması bu konuda önemsizdir.

Ücret, geniş anlamda ücret olarak değerlendirilmelidir. İkramiye, prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, fazla mesai, hafta tatili gibi alacakların ödenmemesi durumunda da işçinin haklı fesih imkanı bulunmaktadır.

İşçinin ücretinin işverenin içinde düştüğü ödeme güçlüğü nedeniyle ödenmemiş olmasının sonuca bir etkisi yoktur.

Bireysel veya toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan ayni yardımların yerine getirilmemesi de (erzak ve kömür yardımı gibi) bu madde kapsamında değerlendirilmeli ve işçinin “haklı fesih” hakkının bulunduğu kabul edilmelidir.

Sigorta primlerinin hiç yatırılmaması, eksik yatırılması veya düşük ücretten yatırılması hallerinde de işçinin haklı fesih imkanı vardır.

Somut olayda davacı 13.10.2009 tarihinde “Çalışmakta olduğum iş yerinizden 12.10.2019 tarihinden itibaren kendi isteğimde ayrılmak istiyorum.” içerikli istifa dilekçesi vermiş olup istida dilekçesini ve altındaki imzayı inkar etmemekle birlikte işçilik alacaklarının ödeneceğinin söylenmesi nedeniyle bu dilekçeyi verdiği iddia etmiştir. İstifa dilekçesinde, istifa nedeni belirtilmemiş olup davacı tanıkları, davacının işçilik alacaklarını alamadığı için istifa ettiğini doğrulamıştır. Mahkemece davacının fazla çalışma, genel hafta tatili alacağı olduğu belirlenerek hüküm altına alınmıştır. Yukarıda ilke kararında da açıklandığı üzere 4857 sayılı İş Kanununun 24’üncğ maddesinin (II) numaralı bendinin (e) alt bendinde sözü edilen ücret, geniş anlamda ücret olup fazla çalışma, hafta tatili, genel tatil gibi alacakların ödenmemesi durumunda da işçinin haklı fesih imkanı bulunmaktadır. Hal böyle olunca, davacının işçilik alacaklarının ödenmemesi nedeniyle iş akdini feshettiği kabul edilerek yararına kıdem tazminatına hükmedilmesi gerekirken yanılgılı değerlendirme ile davacının kıdem tazminatı talebinin reddine karar verilmiş olması hatalı olup bozma nedenidir.