Olağanüstü hal (OHAL) dönemi bitmesine rağmen gözaltı sürelerinin 12 güne kadar uzamasına olanak sağlayan düzenleme, 31 Temmuz’da süresinin dolmasıyla birlikte yürürlükten kalktı.
OHAL ilanıyla birlikte çıkarılan 667 No’lu Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile örgütlü suç iddiasıyla gözaltında alınanların gözaltında tutma süresi bir ay olarak belirlenmişti. Daha sonra 684 sayılı KHK ile gözaltı süresi, en fazla 14 gün olarak belirlendi. OHAL’in hukuken sona ermesinin ardından kabul edilen kanun teklifi ile uygulama 3 yıl geçerli olacak şekilde uzatıldı ve gözaltı süresi 14 günden 12 güne indirildi. 31 Temmuz 2021’de süresi dolan düzenleme bir yıl daha uzatılmıştı.
Gözaltı ve tutuklamalara ilişkin düzenlemeler bu defa uzatılmadığı için yürürlükten kalkmış oldu. Buna göre gözaltı süresi, şüphelinin en yakın hâkim veya mahkemeye gönderilmesi için en fazla 12 saat olarak değerlendirilen zorunlu süre hariç, yakalamadan itibaren 24 saati geçemez. Toplu suçlarda 24 saatlik gözaltı süresi, 24 saati geçmemek kaydıyla, 3 kez ek gözaltı kararı verilerek şüpheli hakkında toplamda 4 güne kadar uzatılabilmektedir.
Anayasa Mahkemesi 25.07.2019 tarihinde olağanüstü hâlde gözaltı süresinin yedi gün olarak uygulanması ve zorunlu hallerde bu sürenin yedi gün daha uzatılması kuralının Anayasa’ya aykırı olmadığına ve iptal talebinin reddine karar vermişti.